Erle M. Kyllingmark

Erle M. Kyllingmark – Untitled Journey 28. februar–30. mars 2019

 

 

Lag av lys

 

 

Det er fristende å stirre på solen. Den er altoppslukende. Så vakker, så mektig. Den er både fortid, fremtid og nå. Men hvis du faller for fristelsen, vil du ikke være den samme når du har stirret fra deg.

 

Sånn er det med Erle M. Kyllingmarks bilder også. De drar deg inn. Lokker deg til seg med sitt lys, sin skjønnhet, sine løfter om å vise både fortid og fremtid. Men når du har sett ferdig, er ikke verden lenger den samme.

 

I sin femte utstilling tar Erle M. Kyllingmark oss med til en verden der tiden har opphørt å eksistere og sanseinntrykket får definere opplevelsen. Gjennom linsen på sitt Voightländer Bessa II kamera fanger hun motiver som hun trippeleksponerer til et billedspråk et sted mellom drøm og virkelighet.

 

Hvert bilde er som en fortelling der lagene av eksponeringer er historier som viskes ut og trer frem, alt etter hvem som ser. Trippeleksponeringen er en teknikk Kyllingmark har lang erfaring med, og hun klarer å finne objekter som går sammen, intellektuelt, visuelt og følelsesmessig, i en prosess styrt av erfaring og intuisjon.

 

Motivene kretser rundt det konkret gjenkjennelige satt opp mot en nærmest overnaturlig naturpoesi: Det harde mekaniske flyet som svever gjennom et hav av blomster som igjen flyter over i skyer. Konturen av en barnekropp som fylles av bregner og løv. Grener som strekker seg mot en uuttømmelig palett av farger. En underskog av vekster som overskygges av et utydelig ansikt. Former som i like stor grad fylles av betrakterens egne opplevelser, følelser og minner.

 

Utstillingen gir ingen svar, men den stiller mange spørsmål. Hvilken tid eksisterer bildet i når det er skapt i både fortid og nåtid? Hva er virkelighet og hva er illusjon? Og hva med lyden i bildet? Kan lyd være visuell?  Kan alle høre motorduren der flyet svever over oss? Suset fra trærne? Barnet som puster?

 

Kyllingmark har klart det mange fotografer strever med et helt liv: å skape en tydelig signatur. Utstillingen Untitled Journey er både original, sterk og vakker, og plasserer Erle M. Kyllingmark i front for norsk fotokunst i dag.

 

 

Lillian Reif, redaktør magasinet KUNST

 

 

 

©Erle M. Kyllingmark 2021